Fordybelse og eftertanke!

Jeg vidste ikke at et stift kunne have et overordnet motto – men har netop for nylig fundet ud af, at Lolland-Falsters stift rent faktisk har et motto – på latin lyder det: Ex contemplatione innovatio – som betyder: fra fordybelse kommer der fornyelse – og det er et motto, som tidligere biskop Steen Skovsgaard har udtænkt, og han siger  videre om, hvorfor det er vigtigt med fordybelse og fornyelse: Kirken skal som bekendt hele tiden fornyes, men fornyelsen kommer aldrig af sig selv eller fra os selv eller ud af det blå. Den kommer først og fremmest gennem fordybelsen.

Fordybelse og tid til eftertanke har på ingen måde ikke været et ”modeord” i de senere år – og jeg fik den ide at prøve at søge på hvilke ord der mon står i stillingsopslag nu om stunder; og om det kunne tænkes, at det med fordybelse og eftertanke er tænkt ind i, hvordan en virksomhed eller arbejdsplads fungerer? – Det må desværre siges at være ret nedslående, hvad det angår: Jeg fandt en undersøgelse* der er lavet på de stillingsopslag der har været på Jobindex – og her topper ordet ansvarlig – herefter kommer selvstændig – og så er det ord som ambitiøs – robust – strategisk – systematisk – proaktiv – omstillingsparat – udadvendt – dynamisk – og det konkluderes, at tendensen er i de respektive jobopslag er: at du nærmest skal kunne:  optimere, eksekvere og være omstillingsparat i døgndrift; som det bliver formuleret –

Bibelen går den absolut modsatte vej. Jesus opfordrer os til at fundere og grunde over evangeliets budskab. Og han begrunder det med, at det vigtigste her i livet er at søge Guds rige og hans retfærdighed! Og han fortæller os, at vi grundlæggende ikke skal bekymre os – Hvem af jer kan lægge en dag til sit liv ved at bekymre sig? Og i den lille fortælling om hans besøg hos de to søstre Martha og Maria, som står i Lukasevangeliet kapitel 10, vers 38-42, lægger Jesus også vægt på, at det er vigtigt at give sig tid til at lytte til Guds ord; sådan som Maria gjorde det, da han kom. Og på smukkeste vis fortælles det om en anden Maria – Jesu mor – at det forunderlige Englebudskab Hyrderne viderebragte, det gemte Maria i sit hjerte og grundede over dem.  

»Frygt ikke! Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket:  I dag er der født jer en frelser i Davids by; han er Kristus, Herren.  Og dette er tegnet, I får: I skal finde et barn, som er svøbt og ligger i en krybbe.«  Og med ét var der sammen med englen en himmelsk hærskare, som lovpriste Gud og sang:

Ære være Gud i det højeste og på jorden!

Fred til mennesker med Guds velbehag!

I ønskes alle En Rigtig Glædelig Jul og Alt det bedste for 2021!

Sognepræst Birgit Lundholm.

*Avisen.dk har kortlagt, hvor ofte en række ord bruges i jobannoncer. Vi har udvalgt de ord, som erfaringsmæssigt optræder mest.  Søgningen er lavet på Jobindex.dk pr. 2. august 2017 klokken 12. På det tidspunkt var der 20.500 job fordelt på 13.697 jobannoncer. Forskellen hænger sammen med, at opslag indeholder flere job.  Hentet på nettet hos Fagbladet 3F. Dateret 4. august 2017.

Sognepræst Birgit Lundholm Jensen ønsker alle en rigtig glædelig jul og alt det bedste for 2021